Mikä on hyvä kasvualusta?

Hyvä kasvualusta takaa juurille vettä, happea ja ravinteita, sekä tukee kasvia tarpeeksi. Kasvualustan valinta riippuu paljon mieltymyksestä, sekä kasvatustavasta. Esimerkiksi useissa vesiviljelyjärjestelmiin soveltuu vain hydrosora.

Multa kasvualustana

Mullassa kasvattaminen on helppoa ja tarjoaa useita hyötyjä. Useat mullat sisältävät valmiiksi ravinteita. Mullasta riippuen kasveille ei tarvitse ensimmäisten 1-3 viikon ajan annostella kuin vettä. Multa on myös anteeksiantavainen, sillä se toimii puskurina pH arvojen nousuille ja laskuille. Mullan rakennetta ja ilmavuutta voi helposti säännöstellä sekoittamalla siihen esimerkiksi perliittiä tai hydrosoraa.  

Kookoskuitu kasvualaustana

Kookoskuidussa ja mullassa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. Kookoskuitu ei juurikaan sisällä ravinteita, tästä johtuen tulee ravinteita annostella huolellisesti koko kasvin elinkaaren ajan. Toisaalta juuri tämä ravinne neutraalisuus antaa täyden kontrollin ravinteiden annostelussa. Ravinnevesi virtaa kookoksen läpi tehokkaasti, minkä vuoksi ravinteet ovat helposti juuriston saatavilla ja hyödynnettävissä. Kookoksen rakenne on helposti säännösteltävissä sekoittamalla siihen maanparannusaineita kuten perliittiä. 

Hydrosora kasvualustana

Hydrosoraa suositaan vesiviljelykasvatuksessa. Soraa käyttäessä ravinnevesi valuu suoraan kasvin juuristoon, joten kasvin ei tarvitse käyttää energiaa veden ja ravinteiden etsimiseen. Hydrosora kykenee myös sitomaan ilmaa itseensä, mikä takaa juurien riittävän hapensaannin.

Hydrococo kasvualustana

Hydrococo on valmis sekoitus soraa ja kookosta. Kookoksen ansiota se sitoo itseensä paremmin vettä kuin pelkkä hydrosora. Hydrococo sopiikin tästä syystä parhaiten passiivisiin itsekastelujärjestelmiin kuten AutoPot tai GoGro järjestelmät.

Perliitti ja vermikuliitti

Perliitti kuivuu nopeasti ja sitä käytetään ilmavuuden luomiseen kasvualustassa. Vermikuliitti toimii päinvastoin, se ei kuivu helposti ja sitä käytetään kosteuden lisäämiseen kasvualustassa.

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

maksutavat

Tekijänoikeudet © Puutarhatonttu.fi