Co2 tuotteiden taistelu


Tässä postauksessa tarkastelemme tarjoamiamme hiilidioksidi eli co2 tuotteita ja pyrimme määrittelemään parhaan tuotteen. Kruunusta kilpailevat tuotteet ovat Co2 bag, the Enhancer hiilidioksidipullo ja Airbomz suihke. Valikoimassamme on myös co2 tabs – tabletteja, mutta tämä tuote jää vertailun ulkopuolelle sillä se eroaa selkeästi muista hiilidioksidi tuotteista mikä tekee vertailusta vaikeaa.Mihin hiilidioksidia tarvitaan?

Hiilidioksidi on kasveille kuin happi meille ihmisille ja näin ollen yksi tärkeimmistä viherkasvien kasvutekijöistä. Kaikki kasvit tarvitsevat hiilidioksidia kasvaakseen. Jos kasvi ei saa tarpeeksi hiilidioksidia ilmasta, se kasvaa hitaammin. Hiilidioksidista ja fotosynteesistä voit lukea lisää tästä.

Tuotteiden ominaisuudet ja käyttö

Co2 Bag on pieni kämmenen kokoinen pussi mikä sisältää jauhomaista ainetta. Co2 bag alkaa tuottaa hiilidioksidia yli 18 c lämpötilassa.  Pussissa on pieniä merkittyjä ympyöritä joihin tulee tehdä reikä jotta hiilidioksidi vapautuu pussista kasvatustilaan.  Ohjeiden mukaan pussi tulee ripustaa kasvien yläpuolelle, sillä hiilidioksidi on raskaampaa kuin ilma, mutta tuuletetuissa kasvatustiloissa tietenkin ilma ja hiilidioksidi kiertää ilmankierron mukaisesti.

 • Co2 bagin hinta on postauksen kirjoitukshetkenä 20 euroa. 


The Enhancer hiilidioksidipullo sisältää nestemäistä, täysin orgaanista ainetta ja se aktivoidaan yksinkertaisesti lisäämällä pulloon 1 litra vettä, laittamalla korkki takaisin pulloon ja irroittamalla korkissa oleva tarra minkä alla on pieni reikä. Tämän jälkeen asetetaan esimerkiksi reiän päälle ja sekoitetaan pullo hyvin. The Enhancer vapauttaa hiilidioksidia fotosynteesireaktion kautta ja alkaa toimimaan noin kahden minuutin kuluttua sekoittamisesta. Enhancer pulloon on saatavilla täyttöpusseja, eli käytön jälkeen ei tarvitse ostaa uutta pulloa.

 • The Enhancer hiilidioksidi pullo (sisältäen nesteen) on postauksen kirjoitushetkenä 45 euroa.
 • Täyttöpussin hinta postauksen kirjoitushetkenä 25 euroa.

Airbomz suihkepullo sisältää puhdasta hiilidioksidia kaasun muodossa. Aribomz suihkepulloa käytetään annostelijan avulla. Annostelija toimii paristoilla ja sisältää myös kaukosäätimen, millä voidaan säätää annostelijan asetuksia. Annostelijassa on hyvin monipuoliset asetukset:

 1. Annostelija voidaan asettaa suihkuttamaan hiilidioksidia vain kun valot on päällä, vain kun valot ovat pois päältä tai jatkuvasti, riippumatta siitä onko pimeää tai valoa.
 2. Annostelija voidaan asettaa suihkuttamaan ueissa eri sykleissä, aina viiden (5) minuutin sykleistä neljän (4) tunnin  sykleihin.
 3. Annostelija voidaan asettaa suihkuttamaan yksi, kaksi tai kolme kertaa per sykli.

 • Airbomz suihkepullon ja annostelijan hinta on postauksen kirjoitushetkenä 39 euroa.
 • Airbomz suihkepullon hinta on on postauksen kirjoitushetkenä 8 euroa


Mittaaminen ja tulokset

Heti alkuun tahdon mainita että mittausolosuhteet eivät olleet täydelliset, mutta sen verran vakaat jotta tuloksia voi pitää vähintäänkin suuntaa antavina.

Testi toteutettiin 1m x 1m x 2m suljetussa kasvatusteltassa ilman ilmankiertoa ja ilmanpoistoa. Kaikkien tuotteiden kohdalla ilman hiilidioksidipitoisuus teltassa oli 360-380 ppm. ennen tuotteiden aktivoimista. Mittasimme siis hiilidioksidipitoisuuden ennen tuotteiden aktivoimista ja 24h kuluttua tuotteiden aktivoimisesta. Tarkastelimme siis kuinka paljon hiilidioksidia ehtii kertyä telttaan 24h kuluessa mainituilla tuotteilla.

Co2 bag: Varmistimme että teltassa on yli 18 c lämötila ja teimme pussiin kuusi reikää (rei’itimme siis kaikki reiät). Hiilidioksidipitoisuus 24h kuluttua aktivoimisesta oli 680 ppm. Hiilidioksidipitoisuus oli siis noussut noin 370 ppm.

The Enhancer hiilidioksidipullo: Laitoimme pulloon lämmintä vettä ja toimimme muutoinkin ohjeiden mukaisesti. Hiilidioksidipitoisuus 24h kuluttua aktivoimisesta oli 1120 ppm. Hiilidioksidipitoisuus oli siis noussut noin 750 ppm.

AirBomz hiilidioksidisuihke: Asetimme vaatimattomasti annostelijan suihkuttamaan tunnin välein kaksi (2) kertaa valosta riippumatta. Mainittakoon että annostelijan voi asettaa suihkuttamaan 18 kertaa tehokkaammin täydellä teholla. Hiilidioksidipitoisuus 24h kuluttua aktivoimisesta oli 530 ppm. Hiilidioksidipitoisuus oli siis noussut noin 160 ppm.


Puhtaasti ppm:llä verrattuna voittaja olisi The Enhancer hiilidioksidipullo. Tämä kuitenkaan ei ole koko totuus.:

 • The Enhancer pullo sisältäen hiilidioksinesteen maksaa 45e. The Enhancer pulloa tulee sekoittaa parin päivän välein maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi.

 • Co2 Bag maksaa 20e, eli tuolla enhancerin alkusijoituksella saisit Co2 bagejä kaksi kappaletaa. Mittaustemme mukaan kaksi Co2 bagia vastaa yhtä the Enhancer pulloa.
 • AirBomz pulon voi asettaa jopa 18 x tehokkaammaksi. Jotta päästäsiin samaan lukemaan kuin Enhance pullo, tulisi Airbomz annostelija asettaa noin viisi kertaiseks teholtaan. Eli voisimme asettaa Airbomz annostelijan suihkuttamaan  10min välein  ja pitä muuten samat asetukset.

 

Jaettu kruunaus

Co2 bagejä suosittelen henkilöille jotka halauvat mahollisimman vaivattoman tavan lisätä hiilidioksidia kasvatustilassaan. Itse suosin tätä tuotetta kaikista Co2 tuotteista,  juuri sen vaivattoman käyttötavan vuoksi.

+ helppokäyttöinen
+ passivinen

The Enhancer pullo oli tuotteista kustannustehokkain alkusijoituksen jälkeen tapa lisätä CO2 tasoa kasvatustilassa, sillä täyttöpussi maksaa 25e ja vastaa kahta CO2 bagiä teholtaan. Kahden CO2 pussin yhteishinta on 40 euroa. Suosittelen The Enhanceria henkilöille, ketkä tietävät pääsevänsä sekoittamaan pulloa muutaman päivän välein ja tahtovat kstannustehokkaimman tavan lisätä hiilidioksidia kasvutilassa.

+ kustannustehokkain
+ semipassiivinen
- joutuu sekoittamaan parin päivän välein

Airbomz suihkeesta voi saada irti reilusti korkeimman Co2 lukeman vaihtamlla asetuksia tehokkaammaksi kuin testissämme. Täydellä teholla Airbomz suihke on tehokkain hiilidioksidin lisääjä vertailemistamme tuotteista. Tehokkaimmilla asetuksilla pullo loppuu todennäköisesti jo kuitenkin parissa päivässä. Tämä tuote on paras vaihtoehto heille, ketä korkeat kustannukset eivät haittaa tai heille ketkä ovat valmiita hifistelemään optimaalisen hiilidioksidin hyödyntämiseksi. Mihin tämä vaite perustuu? 

Monissa kasvatustiloissa pidetään poistoilmanpuhallinta, etenkin kun valot ovat päällä sillä muutoin kuumuus kasautuisi teltassa liikaa. Mainittakoon, että kasvi voi hyödyntää hiilidioksidia fotosynteesiin vain valoisaan aikaan. Tämä poistoilmanpuhallin ikävä kyllä myös imee suuren osan tuotetusta hiilidioksidin itseensä ja pois kasvien käytettävistä. Sanoisin että tehokkain tapa saada kasveillesi hiilidioksidia saa aikaan vain jos asian suhteen on valmis näkemään vaivaa: Asettamalla ajastimella puhallin sillointällöin hetkeksi kiinni ja ajastamalla Airbomz puhaltamaan mahdollisimman monta kertaa tuona aikana hiilidioksidia kasvatustilaan. Esimerkiksi jos puhallin on pois päältä 15m niin tämän 15min aikana airbomz ehtii sihkuttaa hiilidioksidia oikein ajastettuna 3 kertaa kasvatustilaan. Esimerkki: ajastetaan Airbomz suihkuttamaan 4h sykleissä ja kolme (3) suihkutuskertaa per sykli. Lisäksi ajastetaan ajastimella puhallin sammumaan tuon sykiln suihkutuksen ajaksi. Myös useampia suihkeita on mahdollista tietenkin käyttää samanaikaisesti. Tällä tavoin suihkepullotkin ovat riittoisampia vrt. esimerkiksi 10m jatkuviin sykleihin.  

+ hifistely
+ tehokkain 
- patterit ei mukana
- loppuu nopeasti korkeilla asetuksilla
ps. Itse kruunaisin co2 bagit voittajiksi, mutta tämä johtuu vain siitä että olen laiska ja mielin käyttää mahdollisimman vaivattomia tuotteita. 

Kiitos!