GoGro: Passiivinen vesiviljelyjärjestelmäGoGro kastelujärjestelmä rakennetaan yksittäisistä moduuleista ja erillisestä ravinnetankista. Tämän ansiota järjestelmää voi helposti supistaa tai laajentaa moodulien määrää muuttamalla omien tarpeiden mukaisesti. Erillinen ravinnetankki taas mahdollistaa sen asettamisen kasvatusteltan tai -tilan ulkopuolelle, jolloin ravinnevesi pysyy viileänä.GoGro kastelujärjestelmä toimii ilman sähkölaitteistoa kuten vesipumppua. Kastelu tapahtuu passiivisesi itsestään vedenpaineen ja kapillaari-ilmiön avulla. Ravinneveden virtaamista tankista moduulien alustaan säätelee kohoventtiili, venttiili nousee vedenpinnan mukana ja sulkeutuu kun se on noussut tiettyyn pisteeseen. Juurien imiessä vettä, tekee venttiili samanaikaisesti tilaa uudelle ravinnevedelle laskeutumalla vedenpinnan mukana. Alta olevasta videosta näet miten kohoventtiili ja kapillaari-ilmiö toimii käytännössä.

Järjestelmää onkin todella vaivaton käyttää, sillä kasvien kastelu tapahtuu yksinkertaisesti täyttämällä ravinnetankki ravinnevedellä. Ravinnetankkien kokoja on saatavilla 60 litrasta jopa 780 litraan saakka, joten oikein valitulla tankilla ei kasveja tarvitse vahtia joka päivä vaan uskaltaa vaikka pienen mökkireissun tehdä ja olla varma siitä, että kasvit saavat tarvitsemansa nesteytyksen ja ravinteet. 

Järjestelmästä löytyy yksi heikkous mikä on tosin helposti vältettävissä. Kyseinen heikkous on letkujen tukkeutuminen ja se voidaan välttää käyttämällä vain vesiliukoisia ravinteita. Esimerkiksi suurin osa orgaanisista ravinteista paakkuuntuu ja voivat aiheuttaa tukoksen. Pääsääntöisesti kaikki vesiviljelyyn tuotetut ravinteet ovat tarpeeksi vesiliukoisia ja omaavat oikeanlaisen rakenteen.

Järjestelmässä voi käyttää miltein mitä tahansa kasvualustaa tai niiden yhdistelmiä. Tärkeää on kuitenkin huomioida se että kasvualusta on tarpeeksi ilmavaa ja kykenevä imemään kosteutta. Puutarhatontun väki suosii Gold Labelin esisekoitettua kookoksen ja hydrosoran yhdistelmää: HydroCoco 60/40.  

Ensisilmäyksellä GoGro näyttää samalta kuin kilpailijansa, eroavaisuutena pistää silmään vain pyöreän muotoiset ruukut. Kun tuotetta tarkastelee lähemmin on järjestelmässä eroja materiaalin kuin rakenteenkin suhteen. Järjestelmässä käytetty muovi on todella laadukasta, tämän huomaa etenknkin ruukuissa ja venttiilissä: venttiili on todella jämäkän oloinen ja ruukut ovat erittäin taipuisia. Tämän lisäksi juurien kasvua alustaan estävä kangas pala "root control disc" on huomattavasti paksumpi kuin mihin ollaan vastaavissa järjestelmissä totuttu näkemään. Rakenteen suhteen GoGrossa on keskitytty korjaamaan järjestelmän heikkouksia kuten epävarmat liitännät. Liitäntä ongelmia ratkaistu eri tavoin: mm. kätevällä kumipalalla mikä varmistaa venttiilin ja letkun liitoksen paikallaan pysymisen ja muovipaloilla mitkä pitävät venttiilin vakaasti paikoillaan.

Kätevää GoGro järjestelmässä on myös se, että samaan alustaan sopii niin 15l kuin 25l ruukut. Tämän mahdollistaa muovinen panta mikä tulee pienempien moduulien mukana ja on saatana myös erikseen ostettuna. Panta asetetaan alustaan kiinni, jolloin alustasta tulee yhteensopivan 15l ruukkujen kanssa. Ilman pantaa alusta on yhteenspoiva 25l ruukkujen kanssa. Järjestelmää voi kustomoida siis myös ruukkujen kokoa vaihtamalla.

Laatu ja käytännöllisyys check, mutta onko GoGro tehokkaampi kuin kilpailijansa? Tehokkuutta puoltavat seuraavat seikat:

    • Etenkin 25l ruukut ovat rakeenteeltaan matalempia kuin kilpailijoiden vastaavat. Matalat ruukut ehkäisevät mahdollista vertikaalista tilaongelmaa kasvihuoneessa. .
    • Moduuleihin on saatavilla muoviruukkujen sijaan kangasruukut: 17l round dirtpot & 26l round dirtpot. Kangasruukkujen eduksi on esitetty mm: parempi hengittävyys eli hapen saanti, tästä seuraa myös matalampi lämpötila ja tasaisempi kosteus kasvualustassa. Nämä kaikki tukee terveempää juurikasvua ja siten parempaa ravinnon imeytymistä ja kasvin kasvua.
    • GoGron lisäosana saatava hapetustekniikka ei perustu vain ilmapumppuun. GoGron hapetustekniikka tapahtuu niin sanotun SWC:n (Shallow Water Culture) avulla. Ruukun pohjan ja root control discin väliin tulee kymmeniä noin 2cm halkaisijaltaan olevia salibandypallon muotoisia muovipalloja sekä pitkulan muotoinen ilmakivi. Ilmapumppu puhaltaa letkun kautta ilmakiveen ilmaa, jolloin ruukun pohjassa olevaan veteen syntyy ilmakuplia. Nämä ilmakuplat hajaantuvat muovipalloihin ja niiden läpi lopputuloksena erittäin happirikas ravinnevesi. Tekniikka on täysin uusi ja tuote on tulossa myyntiin heti kun viralliset käyttöohjeet valmistuvat

 

 

Puutarhatontun valikoimasta löytyy valmiita 8kpl ja 12kpl moduulin järjestelmiä niin 15l kuin kuin 25l ruukuilla. Autamme mielellämme kokoamaan eri tarpeiden mukaisia järjestelmiä erillisistä moduuleista ja vesisäiliöistä. 

yhteenveto:

+ monipuolinen kustomoitavuus
+ hiljainen 
+ ei vaadita sähkölaitteistoa
+ helppokäyttöinen
+ ravinnealtaan voi säilyttää etäisyydellä valaisimista
+ vaivaton käyttää

- kaikki ravinteet eivät sovi

 

Lisämainintana vielä se että GoGrolla on kasvatettu maailman painavin chili: https://www.cwmbranlife.co.uk/worlds-heaviest-chilli-pepper/