Mikä ihmeen keraaminen monimetalli?

Tämän postauksen tarkoituksena on esitellä ja arvioida suhteellisen uutta valaisinteknologiaa, keraamista monimetalli valaisinta eli CMH:ta (Ceramic Metal Halide). CMH polttimoita ei tule sekoittaa MH (Metal Halide) eli monimetalli polttimoihin. Valonlähteillä on suurikin käytännön ero: MH polttimet soveltuvat hyvin kasvien kasvuvaiheeseen kun taas CMH polttimet sopivat kasvin koko elinkaaren valonlähteeksi.


Päivitys 6/12/2018 : keraamiset monimetalli polttimot ovat vakiinnuttaneet lyhenteen CDM nimikkeen, joten puhumme jatkossa CDM polttimista (ceramic discharge metal-halide)

CDM polttimot tarvitsevat niitä varta vasten rakennetun virtalähteen ja heijastimen kannan toimiakseen, älä siis koskaan kiinnitä CMD poltinta muihin virtalähteisiin.

Ostetuin valonlähde meillä Puutarhatontussa on pitkään ollut 600W HPS (High-pressure sodium) valaisimet, mutta CDM:n suosio kasvaa nopeaa vauhtia ja henkilökohtaisesti uskon tämän teknologian tulevan syrjäyttämään HPS polttimot tulevaisuudessa, kun valmistajien hinnat laskevat – painotan, että tämä on vain oma henkilökohtainen mielipteeni.

Lyhyesti ensin CDM valaisinteknologiasta: CDM polttimon sisällä on keraaminen komponentti, tämä keraaminen putki sallii erittäin korkeita lämpötiloja verrattuna esimerkiksi MH polttimoiden kvartsiseen komponenttiin. Juuri tämä korkeampi lämpötila keraamisessa kaariputkessa sallii paremman väri tasapainon, paremman lumen per watti suhdeluvun ja kaiken kaikkiaan ovat kasveille suotuisampia kuin MH ja HPS polttimot. Mittaamme siis sitä, kuinka monta fotonia valoa kasvisi saavat käyttökelpoiselta spektriltä per Watti.

CDM polttimot palavat aivan kuten tavallisen MH polttimot. Kaariputken sisällä on suoloja, jotka kuumenevat korkeisiin lämpötiloihin tuottaen tiettyjen värien spektrejä. Koska suolot CDM polttimoiden sisällä kykenevät kuumenemaan todella korkeisiin lämpötiloihin, ne muuntautuvat plasmaa muistuttavaksi aineeksi. Kun tämä plasmaa muistutta aine palaa näin korkeilla lämpötiloilla luo se spektrin mikä on paljon laajempi ja parempi kuin perinteisen HPS tai MH polttimon antama spektri.

CDM polttimoita on pääasiassa kahta eri tyyppiä noin 3000 Kelvinin ja noin 4000 Kelvinin polttimoita. Periaatteessa molemmat sopivat kasvin koko elinkaareen, mutta olemme suositelleet 3000 Kelvinin polttimoita asiakkaillemme, sillä se on potentiaalisesti tehokkaampi kukinta-ajanjakson ajalle.

Hieman dataa ja graafia!

Törmäsin GrowersHousen kundien tekemään tutkimukseen, missä he ovat vertailleet eri 315W CDM polttimia keskenään eri mittareilla. Lähestyin heitä sähköpostitse ja sain luvan käyttää heidän tutkimustuloksiaan Puutarhatontun blogissa. Iso kiitos vielä heille :) heidän youtube videon näet tästä.

Kuten alla olevasta graafista näkyy, noin 3000 Kelvinin polttimoiden valon intensiivisyys kasvaa 400:sta nanometristä 600:aan nanometriin tasaisesti ja spektri on yleisesti ottaen todella laaja. Korkein intensiivisyys on 600:n nanometrin paikkeilla, missä valonsävy on oranssimaista tai melkein keltaista. Tämä sävy on tuttu HPS polttimoista. 800 nanometrin kohdalla on suuri piikki, mutta tästä eteenpäin lähes nollaa.Seuraavassa graafissa näemme 4000 Kelvinin spektrin.  4000 Kelvinin polttimoissa Spektri on vielä laajempi kuin 3000 Kelvinin polttimoissa, mutta keskittyy  500:n nanometrin paikkeille, jolloin valonsävy on hieman sinertävämpää kuin 3000 Kelvinin polttimoissa.Blogikirjoitusta varten löysin myös muutamiakin (riippumattomia) lähteitä, missä oli vertailtu CMH polttimien PAR arvoja HPS polttimien PAR arvoihin. Aikaisemmin mainitsin käyttökelpoisen spektrin, tällä tarkoitin PAR arvoa. PAR arvo on se määrä valoa mikä on kasvin hyödynnettävissä –  valon aallonpituus mikä on käytettävissä fotosynteesiin.

 

Seuraavissa taulukoissa on vertailtu PAR arvoja muuttumattomissa olosuhteissa, jolloin arvot ovat vertailukelposia keskenään. Vertailun valonlähteet ovat:

  1. 315W CDM
  2. 315W CDM x 2
  3. 600W HPS

                                            CMH 315W                                                CMH 630W (tupla poltitimet samassa heijastimessa)                                                 600W HPS

Yksi järkevä tapa tulkita tuloksia on vertailla PAR arvoja Watti määrään, mikä on suoraan verrannollinen sähkönkulutukseen. Helpoin tapa on verrata 600W HPS poltinta kahteen 315W CMH polttimeen, sillä niiden kulutus on miltein samaa luokkaa. Tupla CDM polttimet antavat 700-900 PAR arvoja keskellä ja keskimäärin noin 500 PAR arvoja reunoilla, kun taas 600W HPS antaa 600-700 PAR arvoja keskellä ja keskimäärin noin 400 PAR arvoja reunoilla. PAR vertailussa siis tupla CDM voittaa HPS polttimen.

315W CMH poltin antaa myös erittäin hyvät PAR arvot Watteihin nähden, sekä tasaisen valon jakaantumisen. Yksinään 315W poltin ei juurikaan tuota lämpöä, joten tämä on erittäin suositeltava valonlähde esimerkiksi pieniin tiloihin.

 

Mites ne hinnat sitten?

Kuluttajia tietenkin kiinnostaa myös hinta. Vaikka CDM valaisimien hinta on tullut alaspäin vuosien varrella, on se silti kalliimpi vaihtoehto kuin HPS valaisin. Puutarhatontun verkkokaupassa blogin kirjoitushetkellä CMH  valaisinpaketti tupla polttimilla (630W) saa hintaan 477,00 euro kun taas 600W HPS valaisinpaketin saa alimmillaan 99,00 euroa. Normaali yhden polttimen CMH valaisinpaketti maksaa 258,00 euroa.